Persoonlijk blog

Wat zijn millennials? | De 4 grootste mythes

Millennials… Ze zijn narcistisch, egocentrisch, hebben extreem hoge verwachtingen, kunnen alles aan en ze zijn ook nog eens verwaand. Oh, en technologie-verslaafd! Althans als je het internet moet geloven. Ik zou het graag op een positievere manier willen benaderen. Tot een paar maanden geleden wist ik nog amper van het bestaan van dit woord af. En al helemaal niet dat ik er zelf een ben. Totdat iemand mij erop wees. Ik was nieuwsgierig en ging natuurlijk meteen googlen. Nou, ik ben dus een millennial, en jij waarschijnlijk ook. Maar wat zijn millennials? En wanneer ben je er een? In dit artikel leg ik uit wat een millennial is en ga ik in op de 4 grootste mythes over millennials.


De definitie van een millennial

Ben je geboren tussen het jaar 1980 en 2000 dan ben je een millennial en maak je deel uit van ‘Generatie Y’, welkom bij de club! De meesten van ons zijn kinderen van Generatie X (1955 – 1970). Tijdens onze kindertijd waren we altijd buiten te vinden. We hadden nog geen tablets in de klas, geen smartphones en thuis hadden we een kast van een computer met Windows 95 waarop we soms computerspelletjes deden. Mijn eerste telefoon was volgens mij een oude Nokia met alleen het spelletje Snake die ik ontelbare keren heb gespeeld. Op een gegeven moment kreeg ik zo’n uitklapbaar mobieltje en voor ik het wist was daar de Blackberry. ‘Wat is je Ping?’ was het begin van een nieuw tijdperk. We zijn dan wellicht geboren in het oude millennium maar ontwikkelden ons grotendeels in het nieuwe millennium dus vandaar de naam ‘millennials’.

‘Millenials; zelfingenomen, alles kunnende, social media verslaafde narcisten’


De 4 grootste mythes


Social media verslaafden 

Facebook, Instagram, Snapchat en Whatsapp… Welke millennial kent dit niet? We willen connected blijven, onze vakanties delen, laten zien hoe leuk onze vrienden zijn en we posten af en toe een gymselfie zodat iedereen weet dat we hard werken aan een killerbody. Doen wij dit om onszelf te bewijzen aan de buitenwereld? Zoeken we bevestiging dat we echt zo leuk zijn als dat we zelf denken? Misschien toch wel een beetje. Vanwege onze perfectionistische aard en onze hoge verwachtingen moet natuurlijk alles kloppen. Je kan het ontkennen maar al die likes en comments op je foto’s geven je zeker wel een egoboost. Maar om te zeggen dat we social media verslaafd zijn? Er is een verschil tussen verslaving en gewoonte. Ik denk dat voor de meesten geldt dat het een gewoonte is geworden. We zijn er immers mee opgegroeid dus zo gek is dat niet. Al vind ik wel dat we soms iets te veel naar ons schermpje kijken.


Millennials zijn narcisten

Narcisme.. Niet zo’n positief begrip in mijn ogen en ik heb het even opgezocht. Volgens ‘De narcist ontmaskerd zijn een paar kenmerken van narcisme: ziekelijke zelfliefde, geen inlevingsvermogen hebben, niet tegen kritiek kunnen en constante bewondering nodig hebben van de omgeving. Narcistische trekjes zijn trouwens niet hetzelfde als een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dit is nog even een stapje erger. Maar waarom worden millennials gezien als ‘de narcistische generatie’? Als je het mij vraagt heeft het zeker te maken met hoe wij zijn opgegroeid. Zoals ik eerder al schreef hebben wij het gevoel ons te moeten bewijzen via social media en zoeken wij dus onbewust die bewondering op. Heeft het digitale tijdperk er dan voor gezorgd dat wij narcistjes in de dop zijn? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat als ik om mij heen kijk, naar mijn vrienden (mede-millennials), ze altijd voor anderen klaarstaan en een luisterend oor hebben. Dit zijn echt geen narcisten!


Streven naar perfectie

Perfectionisme, iets waar ik me heel erg in kan vinden. Millennials willen het beste van het beste en we vinden ook dat we dit verdienen. Dit is toch niet zo raar? Of moeten we gewoon genoegen nemen met ‘minder’. We willen het leukste werk, waarmee ook nog wat te verdienen valt, we hebben sterk het gevoel dat we iets moeten betekenen en wij zijn opzoek naar de perfecte partner. Is dat waarom we vaker een burn-out hebben en langer single blijven? En dan later beseffen dat perfectie niet bestaat? Volgens een Brits onderzoek is dit deels ontstaan door de opkomst van social media. We zien de perfecte foto’s en verhalen verschijnen en hebben oneindig vergelijkingsmateriaal. We denken ‘Dit wil ik ook!’ en dat zorgt voor onzekerheid. Er is niets mis met streven naar perfectie maar we moeten er niet in doorslaan.


Wij willen de wereld verbeteren

Schijnbaar zijn wij ook erg idealistisch. Wij willen iets betekenen voor de maatschappij en doen dat door bijvoorbeeld groener te leven. Vaker kiezen wij voor een vegetarische of zelfs veganistische levensstijl. Maar doen wij dit echt voor de planeet of meer omdat dit hip is? Daar kan ik niet over oordelen. Wel zijn wij wat dat betreft bewuster dan de oudere generaties. Ook in ons werk zijn we idealistischer. Het werk moet niet alleen maar geld in het laatje brengen maar je moet er ook nog eens geluk en voldoening uit kunnen halen. Maar zulke moeilijke mensen zijn wij toch niet? We willen gewoon het beste voor alles en iedereen, inclusief onszelf.


Ik vind dat millennials best leuke mensen zijn, of is dit de narcist in mij dit denkt? Wie wij zijn en hoe wij denken is mede gevormd door social media. Ik denk dat wij dit moeten beseffen zodat wij dit een beetje los kunnen laten. Focus je op jezelf en niet zo veel op anderen die je op je tijdlijn voorbij ziet komen. Wij zijn nog jong en zoekende naar het doel van ons leven. Niet teveel stressen, dan komt het wel goed met ons.

Liefs, van een millennial

One Comment

  • Alina

    Goed artikel! De millenials zijn naar mijn idee de nieuwe generatie die snel wordt meegesleurd in de technologie van tegenwoordig. Sinds de komst van het internet is er een heel andere wereld open gegaan. Het lijkt er inderdaad op of we hierdoor meer op onszelf gericht zijn. Misschien dat daar de narcisme vandaan komt? Elke generatie gaat anders om met de nieuwe ontwikkelen door de komst van internet. Ik denk dat de millenials wat dat betreft een streepje voor hebben. Ze pikken dingen sneller op, omdat ze midden in de trends en ontwikkelingen zitten en graag erover leren. Wat mij betreft is deze ‘doelgroep’ juist waardevol. In het algemeen, maar ook voor de generaties ervoor.

    Ik denk ook dat een klein beetje narcisme helemaal niet erg is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *